Angunn's Blog

Every blogger has a beginning…

Diferente coplesitoare

Traiesc de cateva zile reactia unei tari civilizate la un dezastru natural. Sambata trecuta parea a fi o zi ca oricare alta. Am deschis calculatorul, pagina de Facebook si ma pregateam sa citesc ce au mai facut prietenii mei din tara. Primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost un feed primit de la “New Zealand Herald”. Citeam fara sa cred sau sa inteleg foarte bine de dezastrul care tocmai se intamplase in Christchurch. Am deschis televizorul si imediat au inceput sa curga stirile.

Un cutremur de 7,1 grade pe scara Richter, urmat de o replica similara tocmai produsese pagube materiale greu de estimat la momentul respectiv in districtul Canterbury. Primarul orasului a aparut pe post, cu remarci legate se asigurarea sigurantei cetatenilor, imbarbatandu-i ca autoritatile le sunt alaturi si fac tot ce este omeneste posibil sa asigure repunerea in functiune a curentului, gazului si a canalizarii. Oamenii primeau sfaturi despre cum trebuie sa procedeze in continuare. Reactiile erau prompte, la obiect si menite sa asigure tot ce se putea asigura in acele momente delicate.

Azi, la aproape o saptamana distanta, nedumerirea mea continua sa creasca. Ma uimeste, rapiditate cu care autoritatile acestui stat reactioneaza in evaluare pagubelor, alocarea fondurilor, chemearea specialistilor pentru un raspuns cat mai rapid la problemele stringente ale momentului. Din fericire, comunitatea este incredibila.  Fiecare se gandeste la cei aflati in dificultate si fonduri incredibile sunt redirectionate catre zonele afectate. Oamenii sunt sunt un pic ingrijorati de replicile care continua, dar increzatori ca vor trece peste momentele delicate. Au incredere in stat si in felul in care acesta va corespunde asteptarilor lor. Si credeti-ma ca acesta nu ii dezamageste.

Una din replicile care m-a impresionat cel mai mult a fost: “I think we’ve been extremely lucky as a nation that there’s been no fatalities…we’re blessed actually,” – John Carter. Si asta conteaza cel mai mult. Desi pagubele materiale sunt insemnate, nu a murit nimeni. O tara intr-adevar binecuvantata, care a iesit dintr-un asemenea dezastru fara nici un deces.

Stau si ma gandesc cum ar fi in Romania daca un asemenea dezastru ar lovi-o… si pur si simplu nu vreau sa stiu.

Leave a comment