Angunn's Blog

Every blogger has a beginning…

Monthly Archives: July 2010

Vanatoare de apartamente

Hai sa va povestesc un pic despre cum poti inchiria un apartament in NZ. Departe de ce se intampla in Romania. Aici proprietarul isi alege chiriasii si nu invers. Criteriile sunt destul de stricte si exclud total fumatorii si detinatorii de animalute.
Deci… dupa aproape 1 saptamana si jumatate am reusit sa gasim si un apartament care sa ne placa si la care sa fim acceptati de proprietar/agentia care intermediaza relatia.
Asta dupa ce a trebuit sa dam toate detaliile posibile despre unde lucram, cum putem fi contactati, daca am mai fost chiriasi prin alte parti, eventuale referinte de la alti proprietari, referinte de la prieteni. Si Doamne fereste sa nu ai referinte bune. Ti se spune ca esti departe de candidatul lor ideal si asta e. O iei de la capat cu altii… fericire maxima.
Cumva ii inteleg. Isi protejeaza investitiile cum pot ei mai bine. Pentru ca sincer, aici a avea un apartament se rezuma la a face o investitie, deoarece marea majoritate a a localnicilor stau la case.
Urmatorii pasi? Ei bine incheiere diverse contracte: curent, internet, TV… Oricum din cate am inteles se rezolva rapid… asa ca undeva pe sambata ne mutam.
Cheers.

Cel mai important accesoriu din NZ

Am citit despre vreme pe site-urile de specialitate din NZ, mi s-a spus in nenumarate randuri la ce sa ma astept… si totusi nimic nu m-a pregatit pentru iarna de aici. Haideti sa uitam iernile est-europene care binecuvanteaza draga noastra tara si sa ne gandim la temperaturi care se invart in jurul valorii de 15 grade. Dar… desi veti spune “ce anume iti poti dori mai mult?” o sa vin eu cu o mica adaugare… ploua. Ploua, ploua si iar ploua. Dimineata, la pranz si seara. Poti sa te trezesti si sa vezi un cer limpede ca lacrima… Nu te lasa prostit. Va ploua si poti fi sigur de asta. Mai incet sau torential tot ploaie se numeste.

Si pentru a preintampina acest mic inconvenient oare ce poti face? Pentru ca kiwi de peste tot nu se vor lasa suparati de o asa infima problema. Iti cumperi o umbrela… cu varianta locala numita intr-un mod infricosator “hurricane umbrella”. De ce asa? Ei bine titlu este destul de explicit. Oare ce umbrela europeana, firava, ar face fata la vanturile de aici? Neah… va zic eu. Niciuna.

Inca din ziua in care am sosit (si deja e o saptamana de atunci), ne-am spus ca trebuie sa ne cumparam umbrele. Evident, rusine noua, nu am reusit sa ducem la capat acest deziderat. Si iata-ne in prezent, exasperati de ploaie si doritori mai mult ca oricand sa ne luam umbrele. Oare putem face exceptie de la a lua principalul accesoriu neo zeelandez? IN NICI UN CAZ.

Asa ca la sfarsitul acestei saptamani, ne vom aventura… speram noi pe o vreme insorita, la vanatoare de umbrele. Si nu orice fel de umbrele… ci faimoasele “hurricane umbrellas”.  Slava Domnului ca vremea asta nu dureaza mai mult de 3-4 luni pe an. Altfel in mod sigur veneam acasa in vizita cu muschi la pachet.

NZ – Primele impresii

Inainte de a pleca din tara, am promis la mai multa lume ca voi scrie periodic in acest blog despre experientele pe care le voi trai in Noua Zeelanda, pe drumul in a deveni un adevarat kiwi.

Iata ca incepand de azi ma voi tine de aceasta promisiune si va voi povesti ce s-a intamplat pana acum.

Dupa un drum fffff lung de aproximativ 30 de ore am pasit cu emotie pe acest taram intr-adevar special. Daca ar fi sa ma gandesc numai la imaginile care mi se perindau prin fata ochilor, inca de cand eram in avion si tot nu ma pot opri sa cred ca intr-adevar tara asta este cu adevarat binecuvantata. Si ca sa nu uit, la aterizare chiar am vazut un curcubeu – si evident la capatul lui se afla minunatia asta de pamant (“pot of gold”… pentru cei care cred in spiridusii irlandezi)…

In momentul de fata aici e iarna. Si asta e mult spus. Pentru ca departe de iarna romaneasca, aici in timpul unei zile frumoasa, te poti lafai lejer la un pic peste 15 grade. Si ce m-a uimit cel mai mult?… Ei bine, poti vedea oameni in tricouri si pantaloni scurti, dar si infofoliti, in cizme, fiecare dupa rezistenta la frig si tara de provenienta :). Vremea este foarte schimbatoare. Marea majoritate a locuitorilor, ii vezi mergand cu umbrele aproape in permanenta. Asta deoarece desi dimineata poti avea un cer senin ca lacrima, dupa-amiaza sa se innoreze si sa ploua torential.

Peisajele sunt incredibile. Adica cei care spuneau ca NZ este o tara frumoasa nu se inselau. Din pacate, timpul meu este limitat momentan si sunt ocupata cu lucruri mai concrete decat plimbarile. Dar in mod sigur, imediat ce va exista timp si pentru astfel de activitati, voi profita din plin de imprejurimi sa le cunosc mai bine… Altfel ce as mai scrie in posturile urmatoare??? 🙂

Altceva ce sa va mai povestesc? Aici timpul are o alta dimensiune sincer, oamenii vad altfel lucrurile si alte lucruri sunt mai importante. Printre ele, un lucru care ma amuza fantastic. Rugby-ul. Oamenii astia sunt pur si simplu obsedati de acest sport. Peste tot meciuri de rugby, reclame cu jucatori de rugby, de parca lumea lor s-ar invarti invariabil in jurul lor :). Hehehe se pare ca europenii sunt mici copii cu fotbalul lor.

Dar sa nu ma lungesc prea mult cu vorba. In plus ma striga obligatiile financiare ale capatuirii intr-o noua tara.